lördag 23 januari 2010

133 dgr kvar: Forts. vikt & energi

I inlägget "142 dgr kvar..." så skrev jag att bästa sättet att gå ned i vikt är att gå upp i kondition. Det har kommit ett par frågor och tankar kring det, bland annat den största missuppfattningen av alla:
"Men muskelkillen har ju högre basmetabolism; alla muskler kräver energi..?"
Svaret är: Nej, inte automatiskt.
Basalmetabolismen anges som den mängd energi man skulle göra av med om man låg still och vilade hela dygnet. Ett par exempel från verkligheten är en stor stark 100+ kilos kille (123 dagar.blogspot.com) med uppmätt basalmetabolism på 1700 kcal, som kan jämföras med 75 kilos superkonditionstränade triathleten med 2300 kcal. Och så kan vi dessutom jämföra det med sub50 kilos multisporttjejen som "drar" 1200 kcal/dygn.
Slutsats: Storleken spelar roll, men även hur konditionstränad man är = vilken förmåga man har att transportera och använda syret.

Nästa typ av kommentarer handlar om hur mycket energi som går åt under ett träningspass. Jag skrev att den vältränade gör av med mycket mer energi under varje träningspass. Det resonemanget bygger på hur långt och snabbt som är vanliga träningspass, med jämförbar ansträngning, för de olika personerna. Den konditionstränade kommer att ha sprungit en betydligt längre stäcka.
Men om t.ex. jag och stora starka killen hade sprungit en lika lång sträcka, säg 5 km, bredvid varandra så hade muskelkillen gjort av med mer energi eftersom han har flera kilon att transportera runt banan.
Hade vi sprungit samma sträcka snabbare så hade det dragit lika mycket energi (fortfarande stora killen mer) men på kortare tid (under förutsättning att vi bibehåller samma löpekonomi). En bestämd fart kräver ett visst syreupptag/kg kroppsvikt.
Skillnaden i de här fallen är istället att muskelberget med största sannolikhet upplever träningspasset som mer ansträngande.
Den viktrelaterade aspekten slår även igenom under dygnets vakna timmar (minus de som spenderas sittande framför datorn) då det krävs mer energi för att förflytta en större kroppsmassa uppför alla trappor och liknande.

Men hur man än vrider på det är det smartast för viktnedgång att träna upp konditionen så att man orkar förflytta sin egen kropp utan märkbar ansträngning. Då är man mer benägen att röra sig avsett om det gäller att gå uppför trappor, till kopiatorn eller cykla till jobbet. Plus att man kan köra längre och hårdare träningspass.

Men man kan ju inte äta vad som helst bara för att man börjat jogga ett par gånger i veckan.

Idag var det ingen träning men mycket vila, återhämtning och "beta av på listan". Komma i fatt, liksom. Kvällen bjöd på dubbla fjärrkontroller, hemgjord pizza och Ben & Jerry's. En pint "Chocolate Macadamia" innehåller 1150 kcal. Mastigt!

2 kommentarer:

  1. Jag hävdar bestämt att B&J är den bästa träningen, i alla fall mentalt! ;-)

    SvaraRadera
  2. Jag har fått lära mig att en bruk B&J är daglig dos av det som mina 25-timmarsveckortränande vänner och bekanta räknar som kosttillskott. Jobbigt att äta ikapp när femtimmarspassen blir för många. Det är då man verkligen har nytta av kosttillskott. Eller vid sjukdom.. Peace mannen, piggna till nu!

    SvaraRadera