fredag 29 januari 2010

127 dgr kvar: Barfotalöpning

Transportcykling rätt igenom Stockholms snökaosade innerstad i morgonrusningen är det närmaste laglöst land jag varit på mycket länge. Att kostymnissarna som var en timme sena till det laptoptäta morgonmötet efter ha skottat fram BMW:n med Investors årsredovisning var ett snäpp mindre empatiska i trafiken än vanligt var väl helt enligt plan. Men att det brinner i huvudet på hela fotgängarpopulationen när stadsbildens konturer suddats ut av Kung Bore var en överraskning. Så fort trottoarer, övergångsställen och avgränsande linjer osynliggjorts kan fotgängares beteende närmast liknas vid en gas - jämnt fördelad över hela den tillgängliga ytan (volymen). Dessutom förändras promenadstrukturen till Pacman-stil med tvära oförvarnade riktningsförändringar.
En pälsmössebeklädd banktjänsteman stod och överslagstrampade i ett hörn oförmögen att ändra riktning som värsta dataspelsreliken från tidigt 90-tal.
Allt detta utspelade sig till tonerna av Beta Bands "It's not too beautiful".

Resten av dagen befann jag mig någon form av produktivitetsmoln. Fick iväg två ansökningar. Dels resebidrag för att åka på idrottsforskningskonferens (ECSS, Turkiet) och dels internationaliseringsbidrag för att åka tillbaka till Stanford under april. Om det blir av så ingår Santa Cruz half marathon 11 april (inte i forskningsplanen, men det finns ju helger också).
Plus en massa annat positivt akademiskt mumbo jumbo som jag besparar er läsare.

Innebandy den här veckan också. Vann. Det har vänt ordentligt sedan förra fredagen! Ingen annan träning förutom omnämnda transportcykling 16,4 km.

Dagens nyhet (eller egentligen gårdagens) är forskningsartiklarna i Nature (fancy fancy) som visar att vana barfotalöpare landar i mindre utsträckning på hälen, har mjukare och mindre stötigt steg. Om man istället springer med stötdämpande skor ändrar man löpsteg till hälisättning. Den förändringen skulle kunna vara en förklaring till att skadefrekvensen ökar trots bättre dämpning i skorna. Liten artikel på BBC news.

Lätta skor regerar! Min Nike Zoom Air Victory + väger typ 250 g. Måste hitta flera par! Tips?

4 kommentarer:

 1. Runnerstore.se har en fast den heter inte air... kanske samma. 1200:-

  ebay brukar funka bra i sådana här lägen annars :D

  SvaraRadera
 2. http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPII.dll?ViewItem&item=230427524682

  SvaraRadera
 3. Gillar du Nike kan jag starkt rekommendera Nike Zoom Streak XC 2, lätt och skön.

  http://www.runningwarehouse.com/descpageMRS-NKSTRKO.html

  SvaraRadera
 4. Det enda som är säkert är att skor inte kommer att köpas till Svenska butikspriser!
  Streak XC 2 verkar vara ett bra alternativ.
  Har inte Saucony några riktiga asfalttävlingsskor längre? Kilkenny känns nära men inte riktigt rätt.

  SvaraRadera