onsdag 23 december 2009

165 dgr kvar: Uppföljningstest

Krispigt! Det är det korrekta uttrycket för snöcykling i Sthlm tidig morgon två dagar före julafton. Biter i kinderna. Mycket ledig plats. "King of the bike lane"! Dagens transportcykling samma som igår 23,2 km (7,8 + 7,2 + 8,2 km).

Idag var det första uppföljningstestet. Inskrivningstestet var för 20 dagar sedan ("185 dgr kvar..."). Jag kände mig tillräckligt frisk för att köra alla nivåer utom maxet. Testledar-Frida hade dagens till ära klätt upp sig i labbrock.

Resultaten direkt:
Vikt: 86,7 kg (-1,8 kg)
Fettvikt: 13,7 kg (-1,3 kg)
Tröskel (4 mmol): 4,31 L/min (+0,11 L/min) = 88 % av max; löphastighet 14,4 km/tim (+0,3 km/tim) = 4,09 min/km (-0,07 min/km).
Eftersom jag kör fyra olika farter så kan man extrapolera kurvan upp till maxpulsen och på så sätt få ett värde på maximalt syreupptag;
Max syreupptag: 4,9 L/min (+0,2 L/min)
Testvärde: 56,7 ml/kg (+3,6 ml/kg)

Med tanke på att jag varit sjuk halva tiden och endast kört två intervallpass och ett rejält långpass så är resultaten extremt positiva!
Nedan är en bild på mjölksyratröskel mot löphastighet. Den röda linjen är inskrivningtestet och den gröna linjen är vad som borde krävas för att springa maran på 2:50. Den blåa linjen är dagens test.

Man ser att det har blivit lite bättre, men också klart och tydligt att jag fortfarande behöver förbättra mig en hel del.

Efter dagens test började fas två i uppladdningen mot maran. Den kallas "blandade aktiviteter", vilket till exempel innebär racketsport, långfärdsskridsko, längdskidor och utförsåkning.

Första steget blev att skotta fram bilen (anstängande, men knappast med förbättrande effekt), lasta in familj, julklappar, vinterkläder, brandsläckare, cykelpump, svartvinbärssill...

Stopp i Märsta för badmintonspel med handbollslaget (Nej, det blir man inte heller bättre på maran av...).

Nu har julen börjat!

4 kommentarer:

 1. Min bil är mer insnöad! Är det inte dags att spänna på ett par gamla träskidor och köra klassisk stil med telemarkssvängar nerför götgatsbacken till jobbet härnäst?

  SvaraRadera
 2. Träningsformen blandade aktiviteter är en underskattad träningsform, helt klart!! Glöm inte att ta med pannlampan till Lofsdalen!

  God Jul!

  SvaraRadera
 3. @Måns: Notera den "skrapade" rutan på min bil. Det var allt jag orkade när jag var tvungen att datumflytta och sen fickparkera in den i snöhögen...

  @Henrik: Pannlampa, zinkpasta, kaffetermos - check, check, check.

  SvaraRadera