onsdag 23 december 2009

164 dgr kvar: Dan före dan

Idyllen är så genomborrande att man inte vet vart man ska ta vägen!
Tokvit jul i föräldrahemmet - inklusive allt med tända ljus, klädd gran, fikon, inslagning av paket och julsånger en bit över kväljningsgränsen.

Många upplever dan före dan som stressig. Det är helt fel. För det första är det en vilodag - bara en sån sak. Dessutom hinner man med alla såna där helgdagssysslor som att andas frisk lantluft, däcka i soffan, kolla fondplaceringar, bläddra i träningstidningar.
Asså', det här med träningstidningar! Jag förstår att det blir ett problem att fylla alla populärvetenskapliga blaskor som kommer ut varje månad med vettigt innehåll. Som dessutom har nyhetsvärde! Träningstips, träningsprogram och träningsfysiologi har inte ändrats nämnvärt sedan 60-talet. Jag vet ju allt det här, men det finns ju gränser! En av rubrikerna på framsidan av den första tidning jag ramlade över var:
"Gå ned i vikt med styrketräning - 6 effektiva övningar för fettförbränning". Vilket är totalt bullshit! Att gå ned i vikt handlar om att ha negativ energibalans. Styrketräning ger minimal energiutgift. Kör du riktigt tokhårt (6 övn, 3 x 12 rep à 3 sek = 11 min total lyfttid) så kanske du i allra bästa fall kan göra av med 200 kcal extra. Det är 2/3 av en Snickersbar...

Löpning är lite rejälare.
Igår glömde jag skriva vad de senaste testet ger för beräknad tid på maran. Beräknad löphastighet 4:32 min/km (-0:04 min/km), vilket ger 3:11:17 (utförligare uträkning på "185 dgr kvar...").

1 kommentar:

  1. ...hur många extra kalorier förbränner man med vardagsmotionen "putsa släktsilver"? Imorgon blir det rejälare saker. Om du meddelar tid för mextestet så sällskapar jag nog ett tag. God Jul till favoritmarathonmotionären och barnet och släkten och tomten!

    SvaraRadera