torsdag 11 februari 2010

114 dgr kvar: En japan...

...lär jag med största sannolikhet få se.
Men först dagens händelser.

Träning: 4 x 4 min på 17,6 km/tim (3:25 min/km), med 3 min vila.

Övriga aktiviteter:
Hastighets(nja...)skridsko 40 min
Teknikknäböj 2 x 10 rep
Transportcykling 30 km (7,8+7,2+7,2+7,8)


Va, vad säger ni om det? Värsta träningsdagen. För väldigt länge sedan skrev jag att jag skulle testa hastighetsrör kommande onsdag. Det föll bort, men idag var det dags.
Eftermiddagen bestod i att provsitta skorna. Det innebar att jag skickade in de stenhårda satarna i värmeskåpet (jo, vi har ett sånt i korridoren på labbet) 15 min, sen snörade jag på mig grillerna och satt vid mitt skrivbord och knappade på datorn i 15 min medan fötterna sakta dog. Sen värmeskåp igen. Sen fötterna igen, osv.
Eftersom jag knappt sprungit en meter den här veckan ville jag ändå få in ett intervallpass idag. Löste ekvationen genom att köra fyra intervaller lite snabbare än senast. Helt tokigt mycket lättare mentalt att köra fyra jämfört med sex intervaller. Tredje blir ju "näst sista" istället för "inte ens hälften". Vänster [!] vad krånglade lite, men inget allvarligt.
Fyllde på med lite aminosyrasportdryck och spatserade ned de 200 meterna till skridskorundbanan. Trots ögonkontakt med isen från labbet var det första gången sedan 2008 som jag faktiskt klev ned på kylan.
Man kan sammanfatta åkturen med "både och". Det gjorde mindre ont i fötterna än jag befarat, och det var stadigare än jag vågat hoppas. Däremot fick jag lite tips från tävlingsåkarna. Kommentaren var (under åkning) "Jo... eeh... du kan ju börja med att trycka åt sidan istället för bakåt. Alltså, åt sidan. Inte bakåt. Åt sidan. Och så ska du rikta skenan framåt - inte snett. Tryck åt sidan. Hmm... Kurvtagning går vi igenom en annan dag."
Jag vet inte om det gick snabbare än att åka med längdskatepjäxorna men det var roligt. I helgens Vikingaränn (där tävlingsklassen kommer att gå som planerat. Med mål vid Smedsuddsbadet) blir det definitivt skidskor. Frågan är om det är läge att köra tävlingsrör nästa helg då tävlingarna är utan löppassager.

Nu tillbaka till japanen. När jag kom hem möttes jag av ett brev från Japanstiftelsen i vilket det stod: "Vi har nöjet att meddela att du tilldelats ett stipendium på [en ansenlig summa pengar], avsett för en studievistelse i Japan för det ändamål som ansökan avsåg." Sweet. Grattis till mig. Nu är det bara att planera in en lucka på fyra veckor nästa höst/vinter.
Skumpagne!

4 kommentarer:

 1. Hej. Du som verkar ha bra koll, och strävar efter ungefär samma (löpmässiga) mål som jag.. ..en fråga; Under 4min intervallerna, kör du något motlut när du springer på löpband ? (vilket jag antar att du gör maa den angivna hastigheten..).
  Lycka till framöver!
  Mvh
  Hjalmar Bengtsson

  SvaraRadera
 2. Ciao Hjalmar
  Jag kör med 0,5 graders motlut. Man kan säga att luftmotståndet vid vanlig löpning motsvarar någonstans mellan 0,5 och 1,0 graders lutning på löpband.
  Av tonen i din fråga låter det som om du tycker det går sakta... Vilket nog är sant.
  Men man får ha med i beräkningen att jag med 179 dgr kvar sprang på 16,5 km/tim.

  Teorin är:
  Snitthastighet för 2:55 på maran är 14,4 km/tim (4:09 min/km) (se 185 dgr kvar).
  Om jag räknar med att jag har tröskel på 85 % av max VO2 (se 131 dgr kvar), och klarar att kuta hela maran på 92 % av tröskel - vilket då ska vara 14,4 km/tim. Om vi tänker att 4 min-intervallerna ska köras på hastighet motsvarande maxVO2 blir det 18,4 km/tim.
  Målet är alltså att jag ska jobba mig upp till minst 18,4 km/tim. Vill jag ha marginal motsvarande 2:50 på maran måste jag komma upp närmare 19 km/tim.
  Men det här är ju i teorin...

  För att få in ännu mer siffror så kan jag lägga till att om jag pressar upp tröskeln till 90% av maxVO2 så räcker hastigheterna 17,4 resp. 17,9 km/tim.

  Eller så springer jag bara helt enkelt.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Haha, oj! Ja, jag lät nästan elak. Det var inte tanken eller meningen. Men när jag jämför mina siffror med dina spöar du mig oftast, förutom på dessa intervaller. Det var nog det jag reagerade på. Jag kör dock med helt plant löpband, än så länge. Jag ska testa med någon grads lutning. Vem vet, kanske redan i kväll.. =)


  Grattis till Vikingarännetsilvret förresten!

  SvaraRadera
 4. Oj! Post i fel namn! Sorry about that..
  Haha, oj! Ja, jag lät nästan elak. Det var inte tanken eller meningen. Men när jag jämför mina siffror med dina spöar du mig oftast, förutom på dessa intervaller. Det var nog det jag reagerade på. Jag kör dock med helt plant löpband, än så länge. Jag ska testa med någon grads lutning. Vem vet, kanske redan i kväll.. =)

  SvaraRadera