onsdag 27 oktober 2010

Ordning, rättvist och ärligt

Det är dagens sammanfattning av Japan och japanerna.
De är väldigt artiga och noggranna, och verkar ha små ritualer för nästan allting från brandmännen rörelsemönster till hur kassörskan i snabbköpet lämnar tillbaka pengar.
Det är för övrigt näst intill otänkbart att dricksa i Japan. Jag väntade inte på att få tillbaka 2 Yen (= 16 öre) på en restaurangnota och då följde servitrisen efter mig och frågade om jag inte vill ha växeln.

Det här med att vara ärlig med växel gäller även taxibilar. När vi lämnade herr och fru Tabata efter en middag propsades det på vi skulle åka taxi tillbaka till hotellet. Professorn hejdade en bil, lastade in våra grejer och instruerade chauffören. När vi var framme visade det sig att han även hade betalat taxin, med typ fyra gånger så mycket som resan kostade. Trots att vi inte hade någon aning om detta och att vi hade fundamentala kommunikationsproblem med chauffören gestikulerade han ivrigt och vi fick växel och kvitto. Allt i sin ordning.

Ett annat exempel är busshållplatsen.

Den här vyn möter mig när jag stegar mot hållplatsen. Ser ut som en helt vanlig ganska fullbelagd busshållplats i morgontrafik.

Men när busser kommer ser det ut så här

Alla reser sig som på kommando efter att ha sittköat. Jag har aldrig sett nån som tränger sig eller inte väntar vid sidan av kön.
När man går på tunnelbanan formar man två raka led, ett på vardera sida om dörrarna.

2 kommentarer:

  1. Två spikraka led på var sin sida om dörrarna...hmm är du säker på att du är i Japan och inte Nordkorea?
    För övrigt väntar ivrigt på svaret om du är "Big in japan".

    SvaraRadera
  2. Inget konstigt alls, för så köar man i Storbritannien också!

    SvaraRadera