lördag 9 oktober 2010

Maran under 2 timmar

Nån kanske undrar va' f-n all sightseeing, teckentavlor och turistbilder gör på bloggen?

Sanningen är väl att resten inte är så spännande. Hotellrum ser likadana ut över hela världen. Datorn på skrivbordet och fingrarna på tangenterna. Ett av målen är ju att jag ska producera text under tiden här.

För utom forskningsarbeten till avhandlingen sitter jag och plitar på en artikel om man kommer att springa maran under 2 timmar. Och när i så fall?
Tydligen är detta ett hett ämne just nu med många mer eller mindre underbyggda inlägg, t.ex. "The Two-Hour Marathon: Who and When?" i den ansedda Journal of Applied Physiology.
För min del började det med en fråga från SvD-bloggerskan Petra, vilket utvecklades till att jag ska skriva em hel artikel om ämnen till Idrott & Kunskap.

Mitt svar är ett sjungande "JA". Jag har t.o.m. tidpunkt och plats klart. Nu gäller det bara att motivera det på ett övertygande sätt.

Vad tror ni?
Är det nån som har ett svar på när vi får en marathonlöpare i mål under 2 timmar?
Kom igen nu. Handsken är kastad. Ge mig era bästa tips.

2 kommentarer:

 1. Åhhh min förra kommentar raderades, här kommer den igen. Svaret på frågan "When" är år 2047 och rekordet innan dess kommer ha stått sig sedan 2034. Jag gjorde den klassiska "plotta världsrekordsutvecklingen mot årtal" och körde det i GraphPad. De flesta brukar ju säga att rekordutvecklingen är exponentiellt avtagande men varken jag eller GraphPad kan få det till något annat än en väldigt linjär kurva. Då har jag struntat i aristokraterna i början av 1900-talt som drack vin halvvägs in i loppet etc. Det borde väl indikera att människan är väldigt långt ifrån sitt max om inte annat. Slående är även att tidsrymden mellan två världsrekord (om man bortser från rekord slagna av samma person under kort tid) är 1,5,10, 13; 1,5,10,13år (+/-z) i regelbundna cykler. Detta bör jämföras med primtalsordningen 1,3,5,7,11,13 så har man en fin associativ tankeloop att somna till om kvällen. Eftersom det är trist att behöva vänta till 2047 innan det bevisas att jag har rätt så förutspår jag även att Haile Gebreselassies 2.03.59 kommer stå sig till våren 2013. Om han inte slår det själv innan dess alltså.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar primtalsprylen!
  Och att nästa världsrekord skulle bli våren 2013. London?
  Men jag tror att sub 2-analysen är lite pessimistisk. Använder man linjär kurva handlar mycket om vilket årtal man börjar på.

  Det kan ju bli så fel det där med statistik, t.ex. de som räknade fram (och fick in det i Nature!) att damernas världsrekord skulle ha varit bättre än herrarnas redan år 1998 - på 2:01:59...

  SvaraRadera