onsdag 2 juni 2010

3 dgr kvar: Dunderhonung

Jo, jag har varit lite dålig på att uppdatera bloggen. Men eftersom den är av dagbokskaraktär har jag nu fyllt i de senaste dagarna.
Det här med att försöka sova 8 timmar per natt måste jag lägga av med direkt när projektet är slut. Man hinner ju ingenting!
Sömnen har varit 6,5 tim till mån, 6,5 tim till tis och 8 tim till idag.

Idag gällde vila och kolhydrater.
Det finns en devis som säger "Om du inte vet hur du ska göra: titta på de bästa och härma". De bästa löparna (kenyaner som Tergat och nordafrikaner som El Guerrouj) har berättat att de svälter sig rätt hårt flera veckor de viktiga loppen. Dels så går det ju lättare att springa om man är lätt. Men det är även så att energiförbrukningen sänks, vilket bland annat gör att kroppens glykogenlager räcker lägre. Det får anses som mycket positivt vid maratonlöpning!
Dessutom finns tankar, initierat av Bengt Saltin, på att man ska träna tom på kolhydrater för att på så sätt tvinga fram en ökad hastigheten på fettförbränningen. När det sedan är dags för tävling ska man ha fyllt på med kolhydrater som mycket snabbare ger energi. Det fina i kråksången blir att kolhydraterna används så restriktivt som möjligt och då räcker längre in i loppet.
Efter de tankarna har jag jobbat sedan hemkomsten från Frankrike, men idag var det dags att släppa på kranen. Gröt till frukost, potatislass till lunch och pastaberg till middag. Och så vila på det.
Gissa om jag är piggare och mer positiv idag?

9 kommentarer:

 1. låter bra det där, har varit lite orolig över all den där sömnen du lyxat till det med :P

  Vila och ät på nu!

  SvaraRadera
 2. Fast senare forskning (av David Costill, Ball State Univ) visade att det inte fanns nån fördel med "Saltin-metoden" jämfört med att istället dra ner lite på träningen sista dagarna och äta lite extra kolisar. Trots det lever "myten" kvar om tömningen. Lite trist.

  http://www.runtheplanet.com/trainingracing/marathon/taperload.asp

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Nu fattade du nog inte riktigt. Det handlar inte om tömning, dvs köra sig tom i början av veckan och tro att man lagrar in mer kolhydrater på det. I mitt fall handlar det om att stressa kroppen mot fettförbränning i flera veckor = helt olika saker.
  För övrigt är gäller det att komma ihåg att det som står i länken du skickar med endast giltig för den som reagerar som medel och har skött sin inför-marathonträning ordentligt. Jag trodde att det stod skrivet utom allt tvivel att jag inte skött min träning på ett korrekt sätt?!?

  Vill man läsa något mer ordentligt om formtoppning/tapering så föreslår jag istället att ta hjälp nåt skrivet av Inigo Mujika (för cyklister kan flikas in att han jobbat mycket med Padilla).
  Boken "Tapering and peaking for optimal performance" från Human Kinetics finns faktiskt översatt till svenska "Formtoppning - i teori & praktik", utgiven av SISU Idrottsböcker.

  SvaraRadera
 4. Attans, kunde du inte sagt det lite tidigare? Här har man ätit choklad utan att skämmas i flera veckor. Såna guldklimpar kan du ju inte sitta på tills det är försent. Vi läsare gillar ju din blogg för att du KAN sånt och hoppas att lite kunskap ska rinna över på oss. Fy på dig! ;)

  Vad händer med bloggen efter maran? Blir det nån fortsättning där vi får följa din väg mot NY? Hoppas det!

  SvaraRadera
 5. Jag har en fråga till! Hur känner man att man har en sån där låsning nånstans? Eller känner man det inte? Hur vet man om man behöver bli bankad och knäckt INNAN man blir skadad i så fall?

  SvaraRadera
 6. Ah det var så du menade, ok då är jag med. Vi får hoppas det funkar då, lycka till på lördag!

  SvaraRadera
 7. Om du plockar fram det lätta steget du hade när vi provsprang banan så fixar du det här (dock inte utan smärta sista milen!).
  Kör hårt och lycka till!

  SvaraRadera
 8. @Jenny: Jo, jag skäms lite! Får skylla på att jag haft fokus på mig själv snarare än utbildning...
  Angående knäckning och låsning: Oftast märker man det inte förrän det är riktigt illa. I mitt fall vet jag att jag är sned innan det känns speciellt mycket. Man märker dock helt säkert att det blev bättre efteråt!

  @Per: Tack, detsamma! Och ett försenat grattis till prestationen i Göteborgsvarvet.

  SvaraRadera
 9. Lycka till Micke! Vi hejjar på dig!// Familjen Kristoffersson i Unbyn, Boden

  SvaraRadera