lördag 24 september 2011

42 dgr kvar: Om tillräckligt många har fel, blir det rätt då?

Tack, Tomas! Du gjorde min dag!

Hans kommentaren till det tidigare EKG/pulskurveinlägget löd:
"Testa att bild googla på "heart rate pulse". En rad bilder ploppar upp men få/ingen ser ut som ditt exempel. Interet/formgivaren har rätt Ni/verklighetetn har fel, typ."

Vilket jag givetvis gjorde. Och njöt i fulla drag! Vilken uppsjö av kreativitet.

Det som kan kallas "amerikansk-TV-serie-EKG-med-lite-extra-toppar-symbolen" verkar se ut ungefär som den här bilden.


Det gör den dock inte mer trolig eller verklig än den nedanför....


Och det är klurigt, men precis lika fel även om man försöker höja trovärdigheten genom att placera symbolkurvan på ett millimeterrutat EKG-papper.

Jag vet inte vad hjärtana står för, men det verkar som att det hela hjärtat har en "högst-otrolig-crazy-ass-kurva", medan det trasiga hjärtat har flat line. Ingen kan ju argumentera emot att det är dåligt om hjärtat har noll aktivitet.

Min favorit är ändå den här "verkliga" kurvan från den seriösa pulsklockeproducenten.
Om inte snubben med den där kurvan är död inom 3 minuter så ska han tacka Gud och Allah och prinsen...


Men det är klart. Jag måste ju hålla med om att det är mer action i bilderna ovan än de som är hämtade från sjukhusmonitorn...


...eller en obearbetad kurva från en frisk vilande person.
Bo-o-o-ring!


För er som vill läsa en kort pedagogisk text om EKG rekommenderar jag Nobelprisets utbildningssida "The electrocardiogram - looking at the heart of electricity"

2 kommentarer:

 1. Jag hittar liksom ingenstans att trycka för att uttrycka min fulla uppskattning här! Och så var det "...5 populärvetenskapliga artiklar, 3 korrektur, 3 omarbetningar av vetenskapliga artiklar och 1 konferensabstract" men ta en fin-kaffe på det så löser det sig nog utan att du drabbas av ett internet-EKG

  SvaraRadera
 2. Asch det var så lite.

  När jag skrev kommentaren tänkte jag att det spelar väl inte så stor roll hur grafiken ser ut på ert häfte. Nu har jag ändrat mig då jag insåg att jag själv faktiskt inte visste hur en riktig EKG kurva ser ut. Ni bör nog försöka ändra grafiken till det färdiga häftet.

  Glömde tacka Frida för hennes fina beskrivning av hur du mår och ser ut under tävling. Nästa gång jag ser dig behöver jag inte oroa mig.

  Tomas

  SvaraRadera