lördag 28 augusti 2010

Resultatbörsen #1: Inlines-SM

För knappt en vecka sedan gjorde jag tävlingspremiär på inlines.
Inte för året utan någonsin.
Passade på att lägga det på SM...

Eftersom det är så mycket lättare att hänga med i klungan satsade jag på att spänna bågen och gå med så länge som möjligt.
Banan var i stort sett: Start, rakt fram i 5 km, 90 grader vänstersväng, rakt 5 km, vändning, tillbaka, vändning, tillbaka, vändning, tillbaka, mål. Böljande kulligt landskap och ganska blåsigt.
Min taktik var att ligga passiv och inte dra. Dessutom fick jag tidigare i veckan tipset att det var dumt att ligga sist i klungan.

Starten gick.
Lusigt tempo. Rejält ryckigt.
Snabbt blev det en klunga på 12 åkare.
Funkade helt ok för mig enligt taktiken, även om jag fick slita i rycken.
Jag hängde med i ca 27 km och sen missade jag i en ökning och "snodden gick av". Innan dess hade jag missat taktiken och hamnat sist i klungan. Det är alltså inte smart...
Åkte sista 15 km i ensamt majestät och kom i mål på 12.e plats, vilket var 6:e plats i SM-klassen herrar senior. En dam och lite veteraner kom före.
Skor och fötter klarade sig bra. Medan ryggen gjorde sjukt ont dagen efter...

Segraren Johan Håmås kommenterade efter målgång min åkning "Lite vingligt när det går fort..."
Han vann på tiden 1:16:36 och jag korsade mållinjen på 1:21:27, vilket var drygt 3 min från silvermedalj.

Sammanfattningsvis var det grymt roligt att tävla, och förhoppningsvis gör det att jag är lite bättre förberedd inför vintersäsongen.
Men nu är det löpning som gäller igen!

3 kommentarer:

 1. Ett inägg för dig tränade småbarnspappa:
  http://tompietila.wordpress.com/2010/08/31/barnvakts-problem-och-nya-traningsmetoder/

  SvaraRadera
 2. Han har skön stil, den där Tom.
  Hittills har jag inte kört Stella i cykelvagn, men däremot hunnit med både skidpulka och löpvagn.

  Du har kört en del barn-i-ryggsäck också, va?

  SvaraRadera
 3. Nej, inte så mycket barn i ryggsäck. Eller rättare kanske sagt bärstol. Våra tjejer brukar inte gilla det. Efter några timmar ledsnar de. Somnar de hamnar nacken lite dåligt till tycker jag. Tvååringen vill gå precis som femåringen.

  Med pulka kan jag gå en hel dag. Den äldsta ledsnade på pulka först i vintras då hon var 4,5 år. De ligger skönare där än i rygga.

  En träningsfråga om du har tid:

  Finns det något bra träningsprogram på nätet som skulle passa för skidalpinism? Jag gissar att ett löpprogram för ganska långa lopp (2 h upp till Keb Classic på 6 h * 2 dagar) skulle funka fint men anpassa det lite.

  Eller något program "så får man upp konditionen" rent allmänt.

  Jag skulle behöva en "grundstomme". Kanske mest för att läsa in mig. Så ett boktips kanske är lika bra?

  För jag gillar inte för mycket krav och "att måste göra listor". Då tappar jag glädjen. Så ett så vetenskapligt och inrutat program som du körde fram till maran funkar inte.

  Jag tränar 3 ggr veckan i höst då jag har mycket på jobbet och från november och framåt finns det nog tid för upp mot 5 pass, men då är "passen" mycket som vanliga toppturer på 5 h i ganska lågt tempo.

  Hur är det med Tabataintervaller? Är de effektiva? Skaderisk om jag kör dem som löpning? De skulle kanske kunna vara en genväg att göra två morgonar i extra veckan under hösten för att få lite extra träning?

  // Mårten P

  marten(X)akaskidor.se

  SvaraRadera