torsdag 7 mars 2013

Forskning: Barfotalöpning inte skadefritt

Jag vet inte om jag skulle kalla det nyhet egentligen... men nu finns det i alla fall en forskningsstudie som visar att det inte är fritt från skador att springa barfota.
No shit, Sherlock!
Studien har namnet "Foot Bone Marrow Edema after 10-week Transition to Minimalist Running Shoes" och publiceras i ett kommande nummer av tidskriften Medicine and Science in Sport and Exercise.

Huvudtesen i studien är att man kan få skador av barfotalöpning men delvis andra typer av skador än vid löpning med dämpande skor, och med slutsatsen att man bör övergå till barfotalöpning väldigt långsamt och i små steg för att undvika benmärgsödem och stressfrakturer i fotens ben.
En nyhetstext om artikeln finns i New York Times och även översatt till svenska i DN.

Det finns flera svagheter i studien, men huvudsyftet är väl att försöka ge en mer nyanserad bild än barfotaprofeternas gyllene väg till frälsning och världsfred.

Nike Zoom Streak 4. Tung och stabil med sina 200g...
 Den här säsongen kommer jag att gå tillbaka till Nike och springa med nya modellen av Zoom Streak. 4:an är 5 gram lättare än 3:an men 15 gram tyngre än fjolårets sko Adizero Pro 4.

Dagens invägning (eftermiddag): 87,2 kg. Det blir till att kapa en hel del. Om inte annat för att skorna rekommenderas upp till max 85 kg.

1 kommentar:

 1. Det viktiga är att ta det försiktigt i början. Exempelvis är det väldigt skönt att bara gå i skog och på naturlig mark med ett par riktigt tunna barfotaskor.
  Läs lite här om vad som är bra att tänka på i början.
  http://www.barfotaskor.net/springa-barfota/

  Vi är trots allt födda och skapta att gå barfota, så mer naturligt kan det inte bli. Även om man bör ta det försiktigt i början.

  Rekommenderar OneMoment's supertunna barfotaskor:
  www.barfotasko.se/

  SvaraRadera