söndag 14 november 2010

Grattis Fredrik, grattis Emma, och grattis Linnea

Idag tänkte jag gratulera adepter - en idrott och två forskning.

Vi börjar med Fredrik Edin som igår knep årets andra SM-brons. Den här gången i cyclocross. Det måste räknas som bra timing att första gången på pallen är på SM!

Foto: Pontus Johansson.

På toppen står proffset Emil Lindgren, till vänster tvåan Jens Westergren (som vunnit de två senaste åren) och till höger stoltserar Fredrik med en välförtjänt blomsterkvast.
Han har fått lite hjälp med träningsupplägg under hela säsongen, och som utlovats tidigare kommer han att få berätta mer själv i ett intervju-gästinlägg på bloggen.

Dagens andra grattis går till Emma Wichardt som har fått sin första accepterade/publicerade vetenskapliga artikel. Det omnämndes mycket kort i det inlägget "Kompis, det går bra nu".
Det är Emmas examensarbete som omarbetats till en artikel med titeln "Rhabdomyolysis/myoglobinemia and NSAID during 48-hours ultra-endurance exercise (adventure racing)". Publiceras så småningom i European Journal of Applied Physiology.
Huvudfynden i arbetet är att muskelnedbrytningen under multisport minskar om man knaprar NSAID (anti-inflammatoriska läkemedel, t.ex. Voltaren), men samtidigt har de som äter medicin sämre tävlingsprestation (= längre totaltid).
Det var en ganska liten studie som behöver följas upp. Förhoppningsvis blir Emma doktorand på GIH och kan fortsätta sitt arbete.

Det tredje grattiset går till en annan examensarbetare i multisportprojektet - Linnea Wallberg. Även hennes examensarbete har skrivits om för att passa in i mallen för vetenskapliga artiklar och det blev i veckan accepterat för publicering i samma tidskrift, European Journal of Applied Physiology.
Linneas arbete heter "Plasma IL-6 concentration during ultra-endurance exercise" och vi visar att cytokinen IL-6 ökar som ett svar på arbetsintensitet snarare än hur länge man kör (i alla fall om man håller på över 12 timmar).

Precis som flera av våra andra arbeten så är det viktig information för alla som håller på med ultra-uthållighetsidrott.
Om det hade varit så att alla fysiologiska parametrar hade blivit "sämre och sämre" ju längre man håller på desto större risk hade det varit för att idrottsformen faktiskt är skadlig/farlig. Men nu ser vi snarare motsatsen.

Med de här två senaste arbetena så har fyra examensarbeten inom multisportprojektet blivit vetenskapliga artiklar. Det finns ett femte arbete som gjordes av Marie Nordin. Även det är nu i manusform. Marcus Borgenvik har omarbetat och gjort en del tillägg till Maries analyser.

Den som är intresserad av att läsa om forskningsprojektet "Physiology of Adventure Racing" hittar en del på den här sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar