fredag 22 mars 2013

Fråga: Hur är det med förbränning under löpning mot gång?

Jag får en del frågor om träning. Jag tänkte att jag skulle börja publicera (några av) svaren här på bloggen.

Först ut är en utläggning på en fråga från en intervju i SATS Magasin som inte riktigt fick plats i en artikel om fettförbränning. Frågan löd:

Hej Mikael,
Jag är nästan färdig med texten och kommer att skicka den till dig när den är helt klar.
Innan dess har jag en viktig fråga. Du och jag pratade om att 1 mil löpning bränner i stort sett lika många kalorier som 1 mil promenad. Att det är distansen som avgör, inte intensiteten.

Redaktören ifrågasatte detta då hans kaloriräknare gav honom olika resultat vid gång och löpning. Nu har jag försökt att kolla upp det och hittar motstridiga resultat, olika bra källor har olika åsikter. Vissa som också brukar ha rätt säger att löpning bränner väsentligt mycket mer per kilometer då det blir en annan skuttande rörelse än promenad.

Hur ligger det till?

Mitt svar blev:
Ok, då får jag utöka min förklaring...
 

Jo, löpning och promenad (i träningstakt) kräver i stort sett samma mängd energi per sträcka.
Ca 4,2 J per kg kroppsvikt per meter, eller kanske enklare att greppa ca 1 kcal per kg kroppsvikt per km.

 

Några om och men:
* Detta är ett medelvärde och normalvariation mellan personer är +/-  mer än 10 %.
* Energiutgiften i olika hastigheter skiljer sig dock. Promenad i bekväm takt kräver minst energi, medan promenad i långsam eller riktigt snabb takt kräver mer energi än löpning. 

Bifogat är ett exempeldiagram (mätningarna är gjorda på en relativt god löpare).
Promenaderna är gjorda i 3,5, 5,0, 6,5, 8,0 och 9,0 km/tim medan löpningarna är gjorda i 9,0, 12,0, 13,5, 14,5 och 15,5 km/tim.
 

Promenad i 5-6 km/tim är bekvämast möjliga, 7-8 km/tim är snabb promenad och det är svårt att promenera i 9,0 km/tim. 

Vid löpningarna ser man att energiutgiften är i stort sett konstant i de olika hastigheterna, utom vid den onaturligt långsamma hastigheten 9,0 km/tim (där ändå löpning är betydligt bekvämare och energieffektivare än gång).
 

Således är det samma energiutgift per km vid snabb promenad och löpning (nästan) oavsett hastighet. Vid de hastigheter som är rimliga att välja själv ligger skillnaderna inom 10%.  

Detta är alltså uppmätta värden. Många studier testar ekvationer och då kan man få lite hur som helst beroende på hur bra ekvationen är, till exempel i kaloriräknare eller pulsklockor eller liknande. De tar till exempel oftast inte hänsyn till U-formen på energiutgift vid gång.  

Blev du något klokare?
/m 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar