lördag 6 april 2013

Tävling: Årspremiär och debut på 6-timmars (länk till liverapportering)

Bloggar från en bil. Det är nog premiär det också.
Åker från Uppsala på väg mot Borlänge och Loxodonta Borlänge Ultra 6H. Tävlingen går att följa live på http://www.jogg.se/liveresultat Start kl 11.

Träningen inför loppet har varit långt ifrån tillräcklig, men den sista delen av uppladdningen ändå OK.
Kiropraktorbehandling igår = jag springer rakare, lättare och med bättre löpekonomi idag. 

Mat igår: Mycket! Bageribulle- + chokldbakverksfrukost från bageri som antagligen tävling i Smör-VM, lunch: tortellinipasta, middag 1: majs och laxsoppa, middag 2: pizza. Inga konstigheter. Väl beprövat upplägg.
Sömn: 8+ timmar ostrört.
Frukost idag: Ostkaka med lite lite grädde. En droppe sockerstinn svartvinbärssylt. Och en balja kaffe.


Hur ska jag lägga upp det idag då?
Det man funderar på är väl hastighet och energi.
Jag tänkte att jag ska starta i 5.00 min/km. Om jag kan hålla det hela tiden landar jag på 72 km, vilket är kvalgränsen till SM på 100 km. Det känns som ett motiverande mål!

Energin då?
Om vi räknar på 72 km så skulle jag göra av med ca 6400 kcal (inkl. driften uppåt i arbetsekonomi och energiförbrukning).
För fettförbränningen är det stor skillnad mellan att springa i maratonfart (typ 4.00 min/km) och ultrafart (typ 5.00 min/km). Jag har ingen dagsfärsk notering på min fördelning mellan energisubstrat i olika hastigheter, men jag är ungefär lika tränad som de senaste åren och då har fördelningen i 5.00 min/km varit 60 % kolhydrat och 40 % fett.
Det betyder att jag behöver lösa ca 3850 kcal från kolhydrater.
Vi kan räkna på att jag har fyllda kolhydratlager. Jag är såpass stor att de totala lagren antagligen är i närheten av 700 g, men jag tror inte att jag kan använda mer än max 500 g vid löpning.
500 g glykogen blir 2000 kcal, vilket ger 1850 kcal kvar att få i sig.
Dagens frukost, det som nu ligger och känns som en fotboll i magen, har långsam tömning och kommer att användas i början av loppet. 400 g ostkaka innehåller ca 65 g kolhydrat och ca 25 g i det icke-lättsockrade syltlasset. Totlat 90 g kolhydrat och om vi tänker att en del används på tiden fram till start så blir det väl 75 g kvar till loppet (300 kval) = ca 1500 kcal som jag behöver få i mig under loppet.

Jag planerar att dricka 1,5 dl varje kvar = 6 dl i timmen = 36 dl på hela loppet.
Som huvuddryck används Coca-Cola vilket innehåller ca 10 g socker/dl = 360 g socker/kolhydrat.

Ha, ha, ha. Nice! Då behöver inte äta någonting annat för att täcka energibehovet. Det kommer ändå bli en del proteinbars och kanske att jag byter ut Colan mot sportdryck på några varv.

1 kommentar: