tisdag 14 augusti 2012

100 km löpning i veckan.

Jag tjatar på alla som frågar mig om träning att man behöver klara att träning 100 km i veckan om man ska springa maran på en OK tid.
I och för sig inte bara klara av det. Man behöver göra det också.
Följdkommentaren från stressade VD:ar/doktorander/kassabiträden/tennisspelare/etc är att de inte har tid att springa så mycket.
Numera svarar jag som en automatisk telefonsvarare "Ett långpass på helgen, ett intervallpass med en grupp på en vardagskväll/-lunch och transportlöpning till jobbet för resten."
"Nääeeaaee..." är en inte helt ovanlig kommentar.

Gör jag det själv då?
Jodå, om jag har lust.

Måndag och tisdag har jag sprungit totalt 47,9 km. Utan att köra något träningspass.
Transportlöpning uppdelat på 6 pass på mellan 6 och 12 km. Hem till labbet (8 km eller 12 km via dagis). Labbet till hallen (8 km). Hallen till hem (6 km).
Det blir ju inte superkvalité men meterna räknas och man får ändå lite variation. Särskilt löpningen med vagn till dagis som närmast kan liknas vid naturlig intervall. "Fortaste, pappa!" och "Jag vill åka backen." varvas med "Ja' e kissnödig!"

Har jag förlorat någon tid på den här löpningen då?
Om man avrundar lite så har jag lagt 2 timmar per dag på löpningen.
Så svaret är Ja. Om jag hade cyklat så hade det tagit ca 1 timme och 15 min.

Om jag hade åkt tunnelbana så hade det tagit ca 45 min till labbet, 30 min till hallen, 45 min tillbaka hem. Tider inklusive promenad till och från stationerna men under förutsättning att det inte är några väntetider eller förseningar.
Således +/- noll. Jag har alltså förlorat tiden det tar att duscha. Hanterbart.
Bil då? Skojar'u? I Stockholm i trusningstrafik?? 

4 kommentarer:

 1. Typiskt vettigt råd. Själv brukar jag säga att man under 1 vecka skall klara att träna dubbla distansen man skall klara i ett specifikt lopp ...
  Så under 1 vecka krävs för maraton typ 9 mil löpning, Vättern runt 60 mil cykel, Paris-Brest-Paris 240 mil cykel, Ironman 8km simning+ 36mil cykel+9 mil löpning....
  Hälsar Bosse

  SvaraRadera
 2. Vad har hänt? Inget Sthlm HM, inte för mig i år heller. Jag tog bort delar av menisken för några veckor sedan vad är din ursäkt. På bloggen är det dött men det är väl för att det är sååå 2010 att blogga. Blire nåt NY?

  Dr Fritioff

  SvaraRadera
 3. Visst är det så och naturligtvis är det ingen tillfällighet att löpare som kan konkurrera på nationell och inte minst internationell nivå loggar många mil per vecka. Sedan är det frågan om vad en "OK" tid är, det är naturligtvis subjektivt.

  För tider ner mot 2:40 och snabbare, dvs SM-klass så ja. Drar vi strecket vid en OK tid vid t ex många motionärers drömgräns på marathon, tre timmar, krävs inte lika mycket. Jag sprang själv Stockholm marathon i skitvädret i år på 2:59:01 på en veckodos på fem mil löpning och givetvis är jag inte unik på något sätt.

  SvaraRadera
 4. Ciao på er
  Sent svar minst sagt...
  @Dr Fritioff: Årets tema är DNS. Många inställda tävlingar (av olika anledningar) i år. Tänkte skriva nåt om det så småningom. Ingen NY mara, men jag kanske kör nåt kortare lopp i Central Park nu under hösten när jag passerar på vägen till CA.
  @Staffan: Visst är det så. Jag har sprungit på 2:55 utan speciellt många 100km:s veckor...

  SvaraRadera